The World of Children
Γραφτείτε στο φόρουμ <<Ο Κόσμος των Παιδιών>> και στηρίξτε τη προσπάθεια μας με τη παρουσία σας, η εγγραφή είναι απλή και σύντομη, γίνεται μέλος και στηρίξτε την ομάδα μας, σας...

Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

The World of Children
Γραφτείτε στο φόρουμ <<Ο Κόσμος των Παιδιών>> και στηρίξτε τη προσπάθεια μας με τη παρουσία σας, η εγγραφή είναι απλή και σύντομη, γίνεται μέλος και στηρίξτε την ομάδα μας, σας...
The World of Children
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Τα παιδιά της τεχνολογίας!

Πήγαινε κάτω

Τα παιδιά της τεχνολογίας! Empty Τα παιδιά της τεχνολογίας!

Δημοσίευση από ΜΠΛΕΚ Δευ 25 Φεβ 2013 - 6:53

Τα παιδιά της τεχνολογίας!

Τα παιδιά της τεχνολογίας! Photointernetu

Τα σημερινά παιδιά είναι γεννημένα μέσα σε έναν κόσμο που περιβάλλεται από τηλεόραση, κινητά, υπολογιστές, ηλεκτρονικά παιχνίδια σε μηχανές τσέπης και φυσικά το διαδίκτυο, κοινώς ιντερνετ! Μιλάνε κιόλας με διαδικτυακές εκφράσεις!
Όταν ήμασταν εμείς παιδιά, διαβάζαμε βιβλία που ήταν φτιαγμένα από χαρτί. Ούτε ξέραμε τι ήταν το ψηφιακό βιβλίο! Προτιμώ να αγοράζω τα "παραδοσιακά" βιβλία στο γιο μου, ώστε να τα αγαπήσουν όσο τα έχω αγαπήσει και εγώ. Δεν ξέρω, αλλά το ψηφιακό βιβλίο μου φαίνεται εντελώς άψυχο! Αλλιώς σε ταξιδεύει ένα "παραδοσιακό" βιβλίο στις χάρτινες σελίδες του και αλλιώς ένα βιβλίο στις ψηφιακές του σελίδες. Σωστά;

Εμείς γράφαμε τις εργασίες μας σε μια κόλλα χαρτί και όχι στον υπολογιστή πατώντας το κουμπί της εκτύπωσης. Ζητούσαμε πληροφορίες από τους γονείς μας, τους παππούδες μας, του δασκάλους και τους φίλους μας ή τις αναζητούσαμε στην εγκυκλοπαίδεια. Τώρα, τα δικά μας παιδιά, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρουν ότι θελήσουν, καθώς παρέχει πληθώρα πληροφοριών. Είναι δυνατόν να πληκτρολογήσεις κάτι στο google και να μη το βρεις; Αποκλείεται!!!! Μπορεί αυτή την αναζήτηση να τη λέω "μασημένη τροφή" αλλά και στα δικά μου παιδιά το ίδιο κάνω. Κακά τα ψέματα! Το διαδίκτυο σου λύνει τα χέρια και δεν βαραίνει και τα ράφια της βιβλιοθήκης όπως μια πολύτομη εγκυκλοπαίδεια!

Εμείς αλληλογραφούσαμε με τους φίλους μας με αρωματισμένα επιστολόχαρτα του βιβλιοπωλείου, που ήταν και τυπωμένα με τους αγαπημένους μας ήρωες. Κρατούσαμε δε, όχι μόνο τα γράμματα τους σε ένα κουτί παπουτσιών, αλλά συλλέγαμε και σε ειδικό άλμπουμ τα γραμματόσημα!.

Φέτος, μπήκαμε και εμείς στο "τρυπάκι" να πάρουμε Nintendo. Μη ρωτήσετε πως βρέθηκαν τα χρήματα εν καιρώ κρίσης, άσχετα αν κάποιος επιμένει ότι "Λεφτά υπάρχουν!!!" χαχαχα..... Υπήρχαν στην άκρη εδώ και ένα χρόνο, ευγενική χορηγία του παππού, και τελικά ενδώσαμε! Βέβαια για να το αποκτήσουν τελικά έπρεπε να θέσουμε κάποιους όρους. Ώρες και ημέρες χρήσης κλπ. Τους δέχτηκαν ασυζητητί!!!!
Που είναι οι εποχές που στρώναμε στο χαλί τον Γκρινιάρη ή το Φιδάκι και παίζαμε με τις ώρες; Η ντουλάπα τους είναι γεμάτη επιτραπέζια και δυστυχώς πιάνουν σκόνη! Παρόλα αυτά προσπαθώ κάποιες φορές να καταδέχονται και τα επιτραπέζια της ντουλάπας.
Αλλά ο κόσμος της τεχνολογίας είναι τόσο λαμπερός που απλά τα επισκιάζει!

Σύμφωνα με μια έρευνα της Mind Search που έγινε για τη Wind τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το ποντίκι του υπολογιστή πολύ πριν μάθουν να κάνουν ποδήλατο και παίζουν περίπλοκα παιχνίδια στο κινητό των γονιών τους, πριν καν μάθουν την προπαίδεια! Και είναι γεγονός αυτό! Το βλέπω!

Για τα παιδιά το διαδίκτυο αποτελεί μέσο μάθησης, ενημέρωσης, διασκέδασης, ευκαιρία να μοιραστούν, να εκφραστούν, να εξομολογηθούν, να παίξουν, να χαζέψουν και να εκτονωθούν! Όλα τα παραπάνω όμως πρέπει να γίνονται με μέτρο. Πρέπει, εμείς ως γονείς, να δείξουμε στα παιδιά μας πως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο που μας περιβάλλει και να τους μάθουμε και άλλους τρόπους εκτόνωσης, παιχνιδιού, διασκέδασης, έκφρασης, ενημέρωσης και μάθησης. Γιατί η ζωή δεν περιστρέφεται γύρω από μια οθόνη υπολογιστή και τηλεόρασης.

Όπως, όμως, αναφέρει η έρευνα της Mind Search δεν μπορούμε απαγορεύοντας το μέσο ή επιβάλλοντας τον έλεγχο του να δημιουργήσουμε ικανούς και αποτελεσματικούς ανθρώπους. Και νομίζω ότι αυτή η φράση δεν ισχύει μόνο για το διαδίκτυο. Αν μας προβληματίζει η ψυχρή, αποστασιοποιημένη επικοινωνία μέσω του διαδικτύου για τα παιδιά μας, ας επικοινωνούμε ΕΜΕΙΣ ουσιαστικότερα μαζί τους. Αν μας απασχολούν οι ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ενασχόλησης, ας είμαστε δημιουργικοί στο να προτείνουμε και να ζούμε μαζί τους εμπειρίες, κι άλλα ερεθίσματα... όσο είναι καιρός. Αν μας προβληματίζει η εξάρτηση από το διαδίκτυο, ας διδάξουμε τον αυτοέλεγχο μέσα από την επαφή μαζί τους, και μέσα από άπειρες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής.

Αν το παιδί παρασύρεται στο διαδίκτυο επειδή διασκεδάζει εκεί, ας αναρωτηθούμε, αν διασκεδάζει ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ώστε να μην έχει λόγο "να κολλάει"!!!!
ΜΠΛΕΚ
ΜΠΛΕΚ

Αριθμός μηνυμάτων : 37
Ημερομηνία εγγραφής : 25/02/2013

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης